Psykologi inom djurvärlden – Förstå din hund

Att arbeta med djur är inte alltid så lätt, speciellt inte om det gäller utsatta djur som har varit med om traumatiska händelser. Det hör inte alls till ovanligheten att hundstall får in hundar som kommer ifrån taskiga förhållanden eller har blivit övergivna. Händelser som verkligen kan sätta sina spår på hunden. Det är då viktigt att du som tar hand om dessa hundar har tålamod och förståelse av hur hundens psykologi fungerar. Precis som med människor så kan det ta väldigt lång tid innan en hund känner sig trygg igen efter en traumatisk upplevelse.

För att lära sig om hur djurs psykologi fungerar så krävs det först och främst att man har grunderna inom både psykologins historia samt modern psykologi. Hos http://korczak.se/ finns det ett flertal texter som tar tar upp dessa områden. När man har studerat grunden till all psykologi så går man vidare och specialiserar sig på ett område, i detta fall hundar och andra djur.

När man arbetar med hundar och andra individer som har varit med om diverse hemskheter eller sorger så är det viktigt att man hanterar situationen på bästa sätt för att de ska kunna ta sig igenom sin negativa upplevelse. För att kunna hjälpa det utsatta djuret med detta så krävs det kunskap om dess beteende och kunna förstå varför hen reagerar som den gör. En hund som exempelvis är väldigt rädd kan reagera på olika sätt. Antingen så börjar den skaka vid beröring och sjunker ihop av rädsla. Medans andra hundar svarar med aggressivitet genom att skälla och visa tänderna. Det betyder inte att hunden är aggressiv av naturen utan att den försöker försvara sig från att bli behandlad illa. Men med tid, kärlek och rätt behandling så kommer dessa underbara djur med stor sannolikhet att förvandlas till älskvärda och hängivna familjemedlemmar igen.

hundar och psykologi