Djurens Rätt

I Sverige är vi mycket noggranna med att ta hand om våra djur. Det kan många andra länder konstatera. Trots att vi kanske inte ännu har nått hela vägen, finns det skarpa lagar och ett antal bestämmelser om hur djur ska hållas och skötas om. I och med vårt medlemskap i EU har dock många djur kunnat komma in i landet och en hel del illegal verksamhet förekommer. Även inom Sveriges gränser förekommer det naturligtvis att djur far illa eller blir övergivna av sina ägare och då är det tur att det finns några eldsjälar som vill ge allt för att upphittade eller vilda djur ska tas om hand på bästa sätt och att folk kan få tillfällen att adoptera dem.

Djurens Rätt

Det är emellertid inte alltid enkelt att veta vart man ska vända sig när man vill leta efter ett bortsprunget djur eller adoptera en hemlös katt eller hund, marsvin eller kanin. Därför finns en organisation som har ett register över alla härbärgen och verksamheter som ägnar sig just åt att ta hand om hemlösa djur som letar efter ett nytt hem. Detta är en behjärtansvärd idé och de flesta härbärgen arbetar ideellt utan att få pengar för det, förutom möjligtvis från kommunerna eller privatpersoner som vill skänka en slant till välgörande ändamål.

I Omplaceringsregistret som tillhandahålls av Djurens Rätt, kan man se en lista över alla privatpersoner, verksamheter och härbärgen dit man kan vända sig för att söka efter ett djur. Listan sträcker sig från norr till söder och innefattar alla slags djur.

Dessa verksamheter lägger ned både tid, pengar och kraft på omhändertagande, veterinärbesök och egen tid med djuren samtidigt som man arbetar för att personer som ska adoptera kan få en så bra matchning som möjligt utan att behöver lämna tillbaka djuren till härbärget igen då detta inte är bra för någon part.

Vill man att ens verksamhet ska ha en plats på listan, kan man ansöka via hemsidan. Dock gör Djurens Rätt inga regelbundna kontroller av verksamheterna utan överlämnar detta till andra myndigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *