Att starta en verksamhet

Om man brinner för att hjälpa djur, kan det vara en idé att starta ett djurhem. Då ska man också veta att det krävs enorma insatser från alla håll och kanter för att klara skivan. Det första man bör fundera över är vilka djur man vill hjälpa. Ska man rikta in sig på katter, hundar, vilda djur eller andra typer? Vilda djur och vissa andra sorter kräver ett särskilt tillstånd och mycket kunskap.

Tid, ork, ekonomiska förutsättningar och mängder med kunskap är nästa steg att rikta in sig på samt om man har en lokal och utrymme för att ta hand om djuren.

Sök tillstånd hos Länsstyrelsen

Sedan gäller det att söka tillstånd hos Länsstyrelsen som kommer och inspekterar om utrymmet är tillräckligt stort och djurvänligt samt om man själv verkar vara en lämplig person att åta sig uppdraget. Djurskyddslagen är mycket krävande, vilket man ska vara tacksam för. Frågor att ställa sig är bl.a:

  • Har jag tillgång till el och vatten?
  • Är lokalen djurvänlig och trygg samt tillräckligt stor om det kommer in många djur, vilket man kan räkna med när man startar djurhem. Efter en tid fylls lokalen snabbt.
  • Har jag jordfelsbrytare?
  • Hur ser det ut med omgivningarna? Trafik? Stor uteplats? Stökigheter på nätterna?
  • Är ventilationen och ljuset tillräckligt?
  • Hur ser det ut med larm?
  • Framför allt, har jag tillgänglig personal som hjälper mig?

Dessa frågor kommer Länsstyrelsen ta upp så det gäller att vara förberedd.

Marknadsföring och budskap att du behöver hjälp

Nu är det dags för att visa att du finns. Detta kan du göra genom att sätta in annonser, sätta upp lappar hos veterinärerna eller i butiker och sedan är det dags att hitta volontärer. Många orter har Jordbruksgymnasium med elever som gärna vill ha en praktikplats och erfarenhet för framtida mål och de brukar gladeligen vilja ställa upp som djurskötare. Grannar, vänner, släktingar och dylikt är också guld värda för att agera chaufförer, administratörer m.m. Skaffa en hemsida och gör det möjligt för folk att skänka pengar till härbärget. Det är så ni kommer få chans att överleva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *