Att starta en verksamhet

Om man brinner för att hjälpa djur, kan det vara en idé att starta ett djurhem. Då ska man också veta att det krävs enorma insatser från alla håll och kanter för att klara skivan. Det första man bör fundera över är vilka djur man vill hjälpa. Ska man rikta in sig på katter, hundar, vilda djur eller andra typer? Vilda djur och vissa andra sorter kräver ett särskilt tillstånd och mycket kunskap.

Tid, ork, ekonomiska förutsättningar och mängder med kunskap är nästa steg att rikta in sig på samt om man har en lokal och utrymme för att ta hand om djuren.

Sök tillstånd hos Länsstyrelsen

Sedan gäller det att söka tillstånd hos Länsstyrelsen som kommer och inspekterar om utrymmet är tillräckligt stort och djurvänligt samt om man själv verkar vara en lämplig person att åta sig uppdraget. Djurskyddslagen är mycket krävande, vilket man ska vara tacksam för. Frågor att ställa sig är bl.a:

  • Har jag tillgång till el och vatten?
  • Är lokalen djurvänlig och trygg samt tillräckligt stor om det kommer in många djur, vilket man kan räkna med när man startar djurhem. Efter en tid fylls lokalen snabbt.
  • Har jag jordfelsbrytare?
  • Hur ser det ut med omgivningarna? Trafik? Stor uteplats? Stökigheter på nätterna?
  • Är ventilationen och ljuset tillräckligt?
  • Hur ser det ut med larm?
  • Framför allt, har jag tillgänglig personal som hjälper mig?

Dessa frågor kommer Länsstyrelsen ta upp så det gäller att vara förberedd.

Marknadsföring och budskap att du behöver hjälp

Nu är det dags för att visa att du finns. Detta kan du göra genom att sätta in annonser, sätta upp lappar hos veterinärerna eller i butiker och sedan är det dags att hitta volontärer. Många orter har Jordbruksgymnasium med elever som gärna vill ha en praktikplats och erfarenhet för framtida mål och de brukar gladeligen vilja ställa upp som djurskötare. Grannar, vänner, släktingar och dylikt är också guld värda för att agera chaufförer, administratörer m.m. Skaffa en hemsida och gör det möjligt för folk att skänka pengar till härbärget. Det är så ni kommer få chans att överleva.

Att finansiera sin verksamhet

Att ha ett djurhem kostar en hel del, det kan vi försäkra dig om. Men trots det är det oftast värt besväret när man ser hur lyckliga ägare får en ny familjemedlem och man kan bekräfta ännu en solskenshistoria. Gör man dessutom ett gott namn för sig så kommer det garanterat dyka upp folk som vill hjälpa till att stötta din organisation. Här kommer lite tips på hur man kan finansiera sin verksamhet.

Sponsorer

Ha en avdelning på hemsidan för folk som vill sponsra din verksamhet samt skänka pengar till den. Detta är mycket viktigt och kan rädda dig från en konkurs. Man kan bli smått förvånad över hur många det finns på orten och i landet som faktiskt vill hjälpa till. Ge folk flera betalningsalternativ så att man kan välja mellan Swish, göra en överföring eller ge en gåva till djurhemmet via olika metoder.

Kommunen

Kommunen kan vara en myndighet att ha i åtanke då de ibland vill hjälpa till ekonomiskt. Man kan söka stöd hos kommunen för sin verksamhet eller söka bidrag, som föreningsbidrag, lokalbidrag eller bidrag för verksamheten. Ofta har man även fördelen att få tillgång till deras kalendarium om det är något man vill uppmärksamma med verksamheten som en loppmarknad, demonstration eller dylikt. Allt för att synas!

Olika aktiviteter

Familjedagar, loppisar, lotterier, fika, ponnyridning, fiskdammar för barnen eller bara öppet hus. Genom olika aktiviteter kan man få både nyfikna och intresserade själar att få upp ögonen för de små liven på hemmet och samtidigt få in en slant till välgörande ändamål. Eller kanske bara skaffa nya volontärer.

Faddrar

För att bli boxfadder får man betala en liten summa för en box. Då kan man komma och leka med djuret eller helt enkelt bara ha en mysig kväll med likasinnade djurvänner några gånger i månaden. Man kan ha flera faddrar på samma box och på så sätt få in en slant. Och, personerna som bidrar kommer förmodligen få ut lika mycket som djuren själva och härbärget i sig i form av glädje och nya kontakter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *